Richtinggevende adviezen voor de ontwikkeling van een zorgpad alcohol (preventie, detectie en behandeling) in een algemeen ziekenhuis

Auteurs

  • Lyssa Toyinbo VAD
  • Eline Hellemans UZ Gent
  • Pieter-Jan Geerts AZ-Groeninge Kortrijk
  • Michiel W. van Kernebeek UZ-Brussel
  • Hendrik Peuskens Alexuianen Zorggroep Tienen, UPC KU Leuven
  • Marie-Catherine Monté AZ St Jan Brugge
  • Tom Uyttendaele Ziekenhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen
  • Gerardina Leonie Komen Zieknhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen
  • Yannic van Gils Zieknhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen
  • Peter Van Looy Ziekenhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen
  • Gilbert Lemmens Universiteit en UZ Gent

Samenvatting

Vlaamse ziekenhuizen hebben een variëteit aan klinische protocollen in de zorg voor patiënten die overmatig alcohol gebruiken. Daarnaast is er gebrek aan duidelijke implementeerbare richtlijnen en wetenschappelijke literatuur over dit thema. De algemene doelstelling was deskundigheidsbevordering en expertise-uitwisseling tussen Vlaamse ziekenhuizen die een zorgpad rond alcohol ontwikkelen. De uiteindelijke doelstelling was de ontwikkeling van eenduidige en kwaliteitsvolle adviezen voor de uitwerking van een zorgpad rond alcohol binnen een ziekenhuis. Op basis van uitwisseling van expertise en de manier van werken van de verschillende ziekenhuizen enerzijds, en bevindingen uit de wetenschappelijke literatuur anderzijds, werden richtinggevende adviezen samengebundeld, toepasbaar op patiënten van 16 tot 75 jaar. De adviezen bespreken volgende thema's: screening en detectie van riskant alcoholgebruik en -ontwenning met behulp van de AUDIT-C, het gebruik van de CIWA-Ar en benzodiazepines bij de preventie en behandeling van alcoholontwenning, en het gebruik van vitaminesuppletie ter preventie en behandeling van Wernicke encefalopathie. De richtinggevende adviezen dragen bij aan een efficiënter ontwikkelingsproces van het zorgpad rond alcohol in de deelnemende ziekenhuizen en kunnen andere ziekenhuizen ondersteunen in de ontwikkeling van een kwalitatief zorgpad rond alcohol. Verder onderzoek is nodig om de implementatie van de adviezen in de praktijk te beoordelen.

(Lees verder, enkel voor abonnees!)

Biografieën auteurs

Lyssa Toyinbo, VAD

Lyssa Toyinbo is als projectcoördinator zorgpad alcohol werkzaam aan het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

Eline Hellemans, UZ Gent

Eline Hellemans is als projectmedewerker zorgpad alcohol en klinisch psycholoog werkzaam aan het Universitair Ziekenhuis Gent. 

Pieter-Jan Geerts, AZ-Groeninge Kortrijk

Psychiater

Michiel W. van Kernebeek, UZ-Brussel

Psychiater

Marie-Catherine Monté, AZ St Jan Brugge

Psychiater

Tom Uyttendaele, Ziekenhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen

Psychiater

Gerardina Leonie Komen, Zieknhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen

Psychiater

Yannic van Gils, Zieknhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen

Klinisch Psycholoog PhD

Peter Van Looy, Ziekenhuis aan de Stroom ZAS Antwerpen

Ervaringswerker (overleden)

Gilbert Lemmens, Universiteit en UZ Gent

Psychiater, Professor Psychiatrie UZGent

Gepubliceerd

11-07-2024