Het gebruik van transcraniële gelijkstroomstimulatie gecombineerd met bupropion voor de behandeling van een patiënt en diens partner met rookverslaving.

Auteurs

  • Elke Wuyts STIMULUS Research group, Vrije Universiteit Brussel
  • Michiel W. van Kernebeek UZ Brussel-VUB Brussel
  • Milou Spitters Amsterdam Brain and Cognition van de Universiteit van Amsterdam
  • Maarten Moens Departement neurochirurgie UZ Brussel en STIMULUS Research Group VUB, Brussel.
  • Chris Baeken Departement Psychiatrie, VUBrussel en Ghent Experimental Psychiatry Laboratory, UGent
  • Cleo Crunelle VUB Brussel, UZ Brussel

Samenvatting

Abstract

Inleiding: Transcraniële gelijkstroomstimulatie (ook gekend als ‘transcranial direct current stimulation’ ofwel tDCS) is een niet-invasieve hersenstimulatie techniek die potentieel heeft als behandelmodaliteit bij het stoppen met roken. Bupropion, een conventionele behandeling bij het stoppen met roken, kan theoretisch het behandeleffect van tDCS versterken, maar gecombineerde tDCS-bupropion behandeling is tot op heden niet onderzocht omwille van de ongerustheid rond bijwerkingen. Het gecombineerde gebruik van bupropion en tDCS en de werkzaamheid en veiligheid van tDCS-bupropion behandeling bij stoppen met roken is nog niet eerder onderzocht.

Methoden: De combinatie van tDCS en bupropion werd voorgesteld aan een 38-jarige vrouw en diens 35-jarige man die gedurende 17 en 13 jaar respectievelijk rookten. Beide ondergingen tien sessies bifrontale tDCS (2mA) over de dorsolaterale prefrontale cortex, bestaande uit 20 minuten elk op 10 opeenvolgende dagen. Een dagelijkse dosis van 150 mg bupropion werd voorgeschreven voor de eerste zes dagen. Daarna werd de dagelijkse dosis verhoogd tot 300 mg. Veiligheid en verdraagbaarheid werden dagelijks beoordeeld met de Adverse Effects Questionnaire en craving werd dagelijks beoordeeld met de Questionnaire on Smoking Urges.

Resultaten: Het gecombineerde gebruik van bupropion en tDCS in deze twee patiënten toonde geen ernstige bijwerkingen. Craving daalde met 78% in de vrouwelijke en 72% in de mannelijke deelnemer tussen dag 1 en dag 10.

Conclusie: Onze bevindingen suggereren dat de combinatie van tDCS en bupropion voor het stoppen met roken veilig kan worden uitgevoerd en goed wordt verdragen. Hoewel dit haalbaarheidsonderzoek geen sterke resultaten aantoont wat betreft efficiëntie omwille van een gebrek aan een controleconditie, leveren deze cases het eerste bewijs dat het combineren van farmacotherapie en niet-invasieve hersenstimulatie als behandeling voor stoppen met roken veilig en haalbaar is. De mogelijke synergie van beide behandelingen verdient verder onderzoek.

(Lees verder, enkel voor abonnees!)

 

 

 

Biografieën auteurs

Elke Wuyts, STIMULUS Research group, Vrije Universiteit Brussel

PhD student 

 

Michiel W. van Kernebeek, UZ Brussel-VUB Brussel

Psychiater  en PhD-student 

 

Milou Spitters, Amsterdam Brain and Cognition van de Universiteit van Amsterdam

Onderzoeker 

 

Maarten Moens, Departement neurochirurgie UZ Brussel en STIMULUS Research Group VUB, Brussel.

Neurochirurg en docent/hoogleraar 

 

Chris Baeken, Departement Psychiatrie, VUBrussel en Ghent Experimental Psychiatry Laboratory, UGent

Psychiater en hoogleraar 

 

Cleo Crunelle, VUB Brussel, UZ Brussel

Docent/hoogleraar Psychiatrie en Verslaving 

Gepubliceerd

11-07-2024