Perspectieven van hulpverleners over trauma-informed care in de laagdrempelige zorg

Auteurs

  • Alona Wouters UGent/KADANS
  • Prof. dr. Hans Grymonprez Universiteit Gent
  • Prof. dr. Wouter Vanderplasschen Universiteit Gent

Samenvatting

Abstract:

De laatste jaren wint het begrip trauma-informed care (TIC) terecht aan belangstelling in het Vlaamse zorglandschap. Trauma in de kindertijd en de impact hiervan is wijd onderzocht. De Adverse Childhood Experiences (ACE) studie toonde de grote prevalentie hiervan aan. Vervolgonderzoek toonde de impact van ACE op het stressresponssysteem alsook de link met verschillende psychische en lichamelijke problemen. De prevalentie van ACE is aanzienlijk groter bij dakloze mensen. Tegelijk is het niet evident om traumabehandelingen aan te bieden aan dakloze mensen, die zich doorgaans in overlevingsmodus bevinden en botsen op vele persoonlijke en maatschappelijke obstakels. De nood aan TIC op maat van deze doelgroep dringt zich op. We organiseerden interviews met hulpverleners die in aanraking komen met dakloze mensen. Ze werden bevraagd naar hoe ze trauma tegenkomen in hun werk, hoe ze ermee omgaan en welke noden ze hierin ervaren. De respondenten bevestigen de hoge prevalentie van trauma bij hun cliënten. We concluderen dat de bevraagde hulpverleners reeds verschillende elementen van TIC (al dan niet bewust) hanteren, en dat er veel vraag is naar vorming over TIC en naar een gedragen implementatie hiervan op organisatieniveau. Deze resultaten worden meegenomen als handvatten voor een online TIC richtlijn voor nulde en eerstelijnswerkers.

(Lees verder, enkel voor abonnees!)

Biografieën auteurs

Alona Wouters, UGent/KADANS

Alona Wouters is zorginhoudelijk coördinator bij KADANS Wonen, een huisvestings- en begeleidingsproject van de Antwerpse KADANS ketenaanpak en Multiversum, i.s.m. Free Clinic. Haar doctoraatsonderzoek aan de Vakgroep Orthopedagogiek van Universiteit Gent focust zich op trauma-geïnformeerde zorg in nulde en eerstelijnswerkingen

Prof. dr. Hans Grymonprez, Universiteit Gent

Prof. dr. Hans Grymonprez is docent sociaal werk aan de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek van Universiteit Gent.

Prof. dr. Wouter Vanderplasschen, Universiteit Gent

Prof. dr. Wouter Vanderplasschen is vakgroepsvoorzitter en professor Orthopedagogiek, aan de Vakgroep Orthopedagogiek van Universiteit Gent.

Gepubliceerd

03-10-2024

Nummer

Sectie

Wetenschappelijke Artikels