Afscheid Anja Schillebeeks

Afscheid van Anja Schillebeeks (1971-2024)

Auteurs

  • Paul Van Deun Tijdschrift Verslaving&Herstel

Samenvatting

Het is al voor de tweede keer in een jaar tijd dat we afscheid moeten nemen van een lid van onze redactie. Anja Schillebeeks nam van in het prille begin van het tijdschrift de rol op zich van redactiesecretaris. Veel auteurs en reviewers hebben via haar met ons gecommuniceerd. Zij hebben haar warme en betrokken persoonlijkheid ervaren.

Anja is gevormd als klinisch psycholoog en had een postgraduaat in de cliëntgerichte en experiëntiële psychotherapie en van counselor in het existentieel welzijn. Ze deed haar klinische stage in drugvrije therapeutische gemeenschap De Spiegel in Brussel en was van dan af gebeten door de manier van werken in de verslavingszorg. Inzet op zelfhulp, werken in groepen, betrokkenheid op de cliënt en op hun naasten. Daar heeft ze haar schouders onder gezet, daar wilde ze voor gaan, zei ze recent nog. Vanuit die visie was ze pleitbezorger voor meer hulpverlening aan gedetineerden met een drugsprobleem. Ze bouwde de drugs en detentie afdeling binnen de gevangenis van Hasselt uit. Ze was één van de eersten om het herstelparadigma in de verslavingszorg in Vlaanderen te omarmen en was ook steeds op zoek naar ondersteuning van de meest kwetsbaren, zoals personen met een verstandelijke beperking waarvoor ze  ’t Kader in Geel mee realiseerde. Haar ziekte heeft echter belet om van deze realisaties tenvolle te genieten.

Anja is actief geweest in veel instellingen die nu allemaal een warme collega moeten missen waarop ze zeker nog beroep hadden kunnen doen. Zo werkte ze recent nog een opleidingsbeleid uit voor de verslavingszorg in opdracht van het expertisecentrum VAD. Ze was verschillende jaren klinisch directeur in Katarsis, Genk, adjunct teamverantwoordelijke in De Spiegel, Leuven en ze werkte eveneens in Adic in Antwerpen. Anja stond voor professionaliteit en omarmde innovatie. Anja laat een man na en vier kinderen.

Biografie auteur

Paul Van Deun, Tijdschrift Verslaving&Herstel

Klinisch psycholoog met een zelfstandige praktijk. Gewezen directeur van behandelingscentra De Spiegel en VAD-voorzitter. Auteur van o.a. Het Gekaapte Brein, verslavingsgedrag beter begrijpen.

Gepubliceerd

11-07-2024