Afscheid van een herstelpionier: Freya Vander Laenen (1972-2023)

Auteurs

  • Wouter Vanderplasschen Universiteit Gent

Samenvatting

Met droefheid, maar met veel warme en inspirerende herinneringen nemen we afscheid van professor Freya Vander Laenen, hoofddocent Criminologie aan de Universiteit Gent en één van de bekendste drugsonderzoekers in Vlaanderen.
Freya behaalde diploma’s in het Sociaal Werk en de Criminologie en een doctoraat in de Criminologie. Ze was een gedreven lesgever in de opleiding Criminologie en doceerde onder meer de cursussen Forensisch Welzijnswerk en Drugsfenomenen. Haar onderzoek richtte zich vooral op jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties (vanwege een psychische kwetsbaarheid, verslaving of maatschappelijke uitsluiting) die in contact komen met politie of justitie. Freya Vander Laenen was een belangrijke raadgevende stem in het Belgisch drugbeleid en ze bekommerde zich vooral om de rehabilitatie van personen die delicten hebben gepleegd en om het herstel van personen met drugproblemen. Ze stond mee aan de wieg van de uitbouw van een herstelondersteunende verslavingszorg in Vlaanderen en het betrekken van personen met ervaringsdeskundigheid in de ggz. Ze
zette zich ook in voor een gelijkwaardig zorgaanbod in gevangenissen en rechtvaardige procedures voor wie wegens een psychische kwetsbaarheid in contact kwam met justitie (gedwongen opname, internering). Freya was van dichtbij betrokken bij de opstart van het Tijdschrift Verslaving & Herstel en maakte deel uit van de redactieraad. We zullen haar herinneren als een sterke vrouw en gedreven collega, met het hart op de juiste plaats en een grote betrokkenheid voor al wie het moeilijk had.

Gepubliceerd

15-06-2023