Interview met Marcel van Nattem

Auteurs

  • Martinus Stollenga De Bijdrage
  • Gert de Haan

Samenvatting

Marcel is 64 jaar, komt uit een gezin van twee kinderen en heeft zelf vier kinderen. Hij woont alleen met zijn hond in Nijmegen. Hij heeft een afgeronde HBO1 Welzijnswerk en een afgebroken universitaire studie gedaan. We spreken Marcel in de buitenlucht op een mooie zomerse dag (14 augustus 2023). 

Het verhaal van zijn gebruik
Op zijn achttiende verliet Marcel het ouderlijk huis om de opleiding Verpleegkunde Z2 te gaan doen. Dit was een interne opleiding, dat wil zeggen dat je woonde en werkte op het terrein van een inrichting. Hiermee begon ook een leven van feesten en ervaring met verschillende drugs (opwekkende en bewustzijnsveranderende) en alcohol. Dit waren steeds positieve ervaringen. Na twee jaar hield dit leven
op, omdat hij een relatie kreeg, vader werd van een dochter en daarvoor zijn verantwoordelijkheid nam.
Hij ging aan de slag in het jongerenwerk en werd daarin al snel directeur.
Zijn eerste ervaring met middelenmisbruik en verslaving deed hij op in het jongerenwerk in Vught. Heel wat jongeren hadden er problemen door het gokken op de fruitautomaat, de zogenaamde ‘eenarmige bandiet’. Er werd ook veel cocaïne gesnoven, waarvoor de gemeente hen de opdracht gaf om een gebruikersruimte te organiseren. Dit bleek al gauw een onbeheersbare situatie op te leveren.

...(Lees verder, enkel voor abonnees!)

Biografieën auteurs

Martinus Stollenga, De Bijdrage

Martinus Stollenga, voorheen werkzaam op het gebied van verslavingszorg, straathoekwerk en criminologie, is ondersteuner medezeggenschap Verslavingszorg en Zorg voor
mensen met een verstandelijke beperking, en projectontwikkelaar vernieuwing zorg en welzijn.

Gert de Haan

Paramedicus, voormalig hbo-docent en senior trainer/adviseur in (mede)zeggenschaps- en participatievraagstukken. Hij is medeoprichter van Kennisnetwerk het Zwarte Gat, idem Herstelgroep Nederland. Tevens is hij lid van de Raad van Bekwaamheidsontwikkeling van Resultaten Scoren en lid van de Raad van Toezichtslidmaatschappen van o.a. Dimence en De Skuul.

Gepubliceerd

29-12-2023