Implementatie van kwaliteitsstandaarden voor de zorg en ondersteuning van personen die drugs gebruiken

Bevindingen uit het FENIQS-EU-project

Auteurs

  • Wouter Vanderplasschen Universiteit Gent
  • Dijana Jerkovic Universiteit van Zagreb, Departement Criminologie

Samenvatting

INLEIDING: Kwaliteitsstandaarden (KS) zijn een belangrijke prioriteit in het Europese drugsbeleid, maar de mate waarin ze worden toegepast is onduidelijk. Het FENIQS-EU-project (Further ENhancing the Implementation of Quality Standards in drug demand reduction across Europe) werd opgezet om het gebruik van KS te bevorderen en goede praktijken voor de implementatie van KS te identificeren in verschillende EU-lidstaten. Dit artikel wil inzicht geven in de belangrijkste bevindingen van dit Europees project.

METHODOLOGIE: We maakten gebruik van een multi-method onderzoeksopzet om de implementatie van kwaliteitsstandaarden te beoordelen. Dit omvatte 1) een online survey en korte interviews met belangrijke stakeholders in alle EU-landen; 2) de ontwikkeling van criteria voor de selectie en beschrijving van inspirerende praktijkvoorbeelden; 3) een Delphi-studie naar succesvolle implementatiestrategieën.

RESULTATEN: De sector waarbinnen men het vaakst (internationale) kwaliteitsstandaarden toepast is preventie, waar met name de Europese drugspreventie kwaliteitsstandaarden (EDPQS) worden toegepast. Op het gebied van behandeling/sociale re-integratie gebruikt men vooral nationale kwaliteitsstandaarden, terwijl kwaliteitsstandaarden het minst worden toegepast binnen de harm reduction-sector. We selecteerden 14 inspirerende praktijkvoorbeelden op vlak van drugspreventie, -behandeling en harm reduction. Tijdens een Delphi-studie over drie ronden bereikten we consensus over een aantal succesvolle implementatiestrategieën, die betrekking hadden op vijf kernthema's: samenwerking, communicatie, ondersteuningsstructuur, vorming en financiering.

DISCUSSIE: De implementatie van kwaliteitsstandaarden varieert in belangrijke mate tussen EU-lidstaten en sectoren. Consensus onder deskundigen over succesvolle implementatiestrategieën kan een belangrijke stap betekenen om de toepassing van KS in de dagelijkse praktijk te bevorderen.  

Dit artikel is gebaseerd op een Engelstalig artikel dat eerder gepubliceerd werd over het FENIQS-EU project:

Jerkovic, D., Novakova, E., Miovsky, M., & Vanderplasschen, W. (2023). Implementation of quality standards in drug demand reduction: preliminary findings from the FENIQS-EU project. Addictology, 23(1), 9-16.

(Lees verder, enkel voor abonnees!)

Biografieën auteurs

Wouter Vanderplasschen, Universiteit Gent

Wouter Vanderplasschen is hoofddocent orthopedagogiek en voorzitter van de vakgroep Orthopedagogiek aan de Universiteit Gent. Hij leidt er de onderzoeksgroep Herstel & Verslaving. Hij was hoofdindiener en coördinator van het FENIQS-EU project.

Dijana Jerkovic, Universiteit van Zagreb, Departement Criminologie

Dijana Jerkovic werkte als project manager van het FENIQS-EU project en was als senior onderzoeker verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek. Sinds kort is ze universitair docent aan het Departement Criminologie van de Universiteit van Zagreb (Kroatië).

Gepubliceerd

29-12-2023

Nummer

Sectie

Wetenschappelijke Artikels