Detoxificatie tijdens de zwangerschap

Een update

Auteurs

  • Michiel van Kernebeek Werkzaam aan het Department of Psychiatry van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel)
  • Boukje AG Dijkstra Werkzaam aan het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction van de Radboud University in Nijmegen en bij Novadic-Kentron in Vught
  • Titia Hompes Werkzaam aan het University Psychiatric Centre van University Hospitals Leuven
  • Cleo L Crunelle Werkzaam aan het Department of Psychiatry van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel)
  • Prof. dr. Frieda Matthys Hoofdredacteur, werkzaam aan het Department of Psychiatry van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel)

Samenvatting

Detoxificatie van psychoactieve middelen vereist een specifiek benadering tijdens de zwangerschap. In dit overzichtsartikel worden de recente onderzoeksresultaten en richtlijnen besproken op het gebied van detoxificatie van alcohol, opioïden, benzodiazepinen, GHB, stimulantia (waaronder cocaÏne), ketamine en tabak, aanvullend op de in 2017 gepubliceerde richtlijn “Detoxificatie van psychoactieve middelen”. Belangrijke nieuwe bevindingen zijn o.a. dat nicotine-vervangende middelen laagdrempeliger moeten worden aangeboden bij rookstop in de zwangerschap en de mogelijke toepassing  van naltrexon tijdens de zwangerschap bij een opiaatgebruiksstoornis. Voor andere middelen blijven de aanbevelingen van de richtlijn grotendeels onveranderd. Full text lezen (enkel abonees)

Gepubliceerd

05-09-2022